Erectile function of males in infertile relationship and its correlation with sperm parameters


ÖSSZEFOGLALÓ

Bevezetés

A meddő kapcsolat nem csak összetett kihívás az érintett párok számára, de igen gyakran szexuális zavart is okoz. Vizsgálatunk célja a merevedési zavar előfordulásának felmérése volt a meddő párok között és megvizsgálni, kimutatható-e összefüggés a nemzőképesség-zavar és az erectilis dysfunctio súlyossága között.

Módszerek

Meddő párkapcsolat miatt jelentkezett 79 férfit vontunk be vizsgálatunkba, a kontrollcsoportot 41 fertilis (gyermekes), hasonló korcsoportú férfi alkotta. A szexuális panaszokat a „Merevedési zavar nemzetközi mutatója” (International Index of Erectile Function), nemzetközileg validált, magyar nyelvű kérdőív „Erektilis funkciós domain” (IIEF-EF ds) segítségével mértük fel. A klasszikus spermaparaméterek a WHO V. kézikönyv kritériumai alapján végzett spermaanalízisek során kerültek meghatározásra. Statisztikai módszerként a Pearson korrelációt használtuk.

Eredmények

A betegcsoport átlagéletkora 37,8 év, míg a kontrollcsoport tagjaié 38,4 év volt. Az IIEF EF domain score szignifikánsan alacsonyabbnak bizonyult a betegcsoportban. A domain értékek gyenge, pozitív összefüggést mutattak a spermiumkoncentrációval oligozoospermiás esetekben, míg ezzel ellentétben a teljes betegpopulációs esetén ez a korreláció negatívnak bizonyult. A spermiumok progresszív motilitása és a normál morfológia esetén nem tudtunk összefüggést igazolni az erektilis funkció mérőszámaival. Az ondóminták fehérvérsejt-koncentrációja gyenge, pozitív korrelációt adott a szexuális zavarokkal.

Következtetés

A merevedési zavar kétszer gyakrabban fordult elő meddő párkapcsolat esetén fertilis populációval öszszehasonlítva. Eredményeink nem igazoltak statisztikailag szignifikáns összefüggést a nemzőképesség-zavar- és a szexuális panaszok súlyossága között, bár a referencia értékek fölötti esetekben jobbak voltak a szexuális funkció mérőszámai. A meddő párkapcsolatban élő férfiak pszicho-szociális státuszának felmérése, szexuális panaszainak felismerése, és a pár ez irányú kezelése szükséges része a fertilitási zavarok kezelésének.

KULCSSZAVAK

merevedési zavar, szexuális egészség, meddő párkapcsolatok

Az oldalon felnőtteknek szóló tartalmak jelenhetnek meg.

Az oldal használata csak 18 éven felülieknek, vagy szülői felügyelettel ajánlott.

Az oldal megtekintéséhez ki kell jelentenie, hogy elmúlt 18 éves.

További információ az Adatkezelési tájékoztató-ban.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!